Sunday, August 30, 2009

YASSIN & PENAWARKuliah subuh Surau As Sobah 29/8/09
Dato’Dr. Amran Kasimin

1. Manusia berkongsi hidup didunia ini bersama kejadian Allah yang lain seperti jin, syaitan dan iblis ( makhluk halus ) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

2. Kadangkala berlaku pertembungan diantara manusia dengan makhluk tersebut dimana manusia diganggu samada dirumah, pejabat atau dalam dirinya sendiri.

3. Walaupun keujudan makhluk tersebut termaktup dalam Quran tetapi ramai yang tidak percaya hingga terkena batang hidung sendiri.

4. Selalunya bila gangguan oleh makhluk tersebut mengganas dan diluar kawalan maka bomoh atau ustaz akan dicari untuk memulihkankan keadaan. Hidup bila diganggu oleh makhluk halus amat tidak tenteram dan berkecamuk.

5. Dalam keadaan begini kalau kita mengetahui serba sedikit mengenai cara merawat atau melindungi diri dari gangguan tersebut amatlah berguna kerana sebaik2 pendinding atau penawar adalah jika kita sendiri yang mengamalnya.

6. Yassin adalah antara ayat2 Allah yang mempunyai seribu hikmah mengikut NIAT dan HAJAT siPEMBACA. Kaedah pembacaan dan cara untuk menjadikannya sebagai penawar dikongsi oleh Dr. Amran untuk makluman kita.

7. Kaedah pembacaan 7 Mubin ( nyata ) adalah dimana disetiap ayat yang berakhir dengan perkataan MUBIN kita akan berhenti dan berdoa kepada Allah memohon hajat kita, seperti dipulihkan dari gangguan makhluk halus atau buatan orang. Lepas berdoa kita mulakan semula bacaan daripada awal ayat, ia itu YASSIN hingga ke perkataan MUBIN kedua, dimana kita berhenti lagi dan berdoa kembali. Ini kita ulangi hingga ke MUBIN ketiga, berdoa kembali dan kemudian baca kembali dari mula hingga ke MUBIN keempat dalam kaedah yang sama hingga lah habis keMubin yang ketujuh. Kaedah ini boleh dilakukan seorang diri atau berkumpulan. Disetiap MUBIN jika pratikal pembaca bolehlah berdoa dalam keadaan sujud, kalau tidak berdoa dalam keadaan biasa.

8. Kita boleh juga meletakkan air dan garam kasar yang dicampur dengan lada hitam dihadapan kita dan selepas berdoa hembuskan kepada air tersebut. Garam dan lada hitam boleh digunakan untuk menghalau makhluk halus dengan menaburnya disekeliling rumah atau bangunan yang diganggu. Garam dan lada hitam yang telah dibaca dengan Yassin akan menjadi seperti bom membakar makhluk halus.

9. Sebelum merenjis air Yassin atau garam dan lada hitam ketempat yang bermasallah bacalah Azan dengan kuat, sebaiknya dilakukan selepas maghrib atau tengah malam. Renjisan hendaklah dimulakan dari kanan berakhir diluar rumah dimana garam ditabur keatas bumbung rumah secara simbolik.

10. Air Yassin boleh diminum oleh pesakit dan mandi dengan air campuran Yassin selepas waktu asar. Air dicurah bermula dari kaki membawa kekepala dan air akhir jangan dilap, biar kering dibadan.

11. Kaedah ini boleh digunakan bagi merawat manusia atau rumah/pejabat yang diganggu makhluk halus. Ia juga berkesan bagi merawat wanita yang terkena buatan orang.

12. Kebelakangan ini terdapat ramai wanita yang dikikis duitnya oleh lelaki yang menggunakan ilmu hitam untuk menundukkan teman wanita mereka. Wanita yang terkena buatan ini akan memberi wang ringgit dan diri kepada teman lelaki durjana tadi tanpa menyedari dia menjadi mangsa. Cubalah kaedah 7 Mubin ini untuk memulihkan wanita tersebut dengan minum dan mandi air Yassin.

13. Rumah atau pejabat yang diganggu oleh makhluk halus sentiasa panas dan penghuni akan selalu bermimpi buruk dan menakutkan disamping ternampak kelibas makhluk halus didalam rumah.

14. Kaedah ini juga boleh digunakan untuk keluarkan makhluk halus yang bersarang dalam badan akibat mengamalkan ilmu kebal, pendinding, silat, pemanis dsb.
15. Semoga ilmu yang dikongsi ini dapat membantu kita atau orang yang kita sayangi dimasa depan.

16. Tetapi janganlah tunggu hingga bermasallah baru membaca surah YASSIN jadikan ia amalan harian atau mingguan dan kalau boleh hingga kita berjaya menghafalnya. Bila membaca Yassin dalam keadaan biasa sedekahkan pahala bacaan pada Nabi Muhammad saw, Nabi2 sebelum Nabi Muhammad, Ahli keluarga, para sahabat dan pengikut sahabat Nabi, wali2 Allah dan guru agama kemudian kepada kedua ibu bapa kita, anak dan saudara mara kita serta sekalian muslimin dan muslimat agar mereka mendapat keampunana Allah dan dijauhi daripada api neraka. Pohonlah juga agar berkat bacaan Yassin tersebut kita dan keluarga dilindungi Allah daripada segala bahaya, malapetaka, bencana dan kelemahan diri, serta daripada harsat dengki, khianat dan gangguan jin, syaitan atau makhluk Allah yang lain.

17. SELAMAT BERAMAL kerana ILMU yang tidak diamal adalah sia2 dan tidak dapat membantu kita.

3 comments:

Ydiana said...

What an interesting insights! I normally recite ayatul Kursi and it works. I guess this should be good for a more serious situations.

jaflam said...

You are right this method is for serious matter that really bother your life. As you have experienced, Ayatul Kursi is the heart of Quran and very powerful especially in times of needs.

There is another easier way of reading it by reciting your doa/wish after the words Yassin at the beginning and words Kun Fayakun towards the end. It was taught to me by a Pak Cik at Mesjidil Nabi during one of my Umrah.

fungus dalam otak said...

malaikat, jin atau iblis atau syaitan dan manusia berada dalam dimensi yg berbeza... tapi dimensi itu tidak berada jauh kerana ia cuma terhijab dengan padangan mata kasar.

ada ketikanya kita akan sekilas terpandang rupa2 jin itu kerana hijab di antara dimensi ghaib dan nyata itu terbuka.. ia boleh berlaku di antara ruang sejuk dan panas.. seperti waktu hujan panas. muara sungai, kemuncak malam.

banyak kaedah atau amalan untuk menghidari gangguan jin dan sebaik2 kaedah ayat2 al-quran

namun, kaedah atau amalan itu tidak akan memberi kesan sekiranya keyakinan dalam hati atau qalbu kita terlalu cetek.

mewujudkan keyakinan dalam qalbu atau hati kita bukanlah perkara yg boleh dibuat-buat kerana keyakinan tidak dapat dilihat..

ayat2 al-quran adalah seperti coding system yang kebal, ia akan mencetus gelombang indah yg akan menolak gelombang2 tidak sihat seperti jin, iblis dan syaitan.

yang paling penting adalah sentiasa zikirullah atau mengingati Allah kerana dengan kita mengingati Dia.. kita akan mendapat perlindungan yg mutlak